Strateg blir en del av Diplomatgruppen

17 maj 2018

Nu tar vi nästa stora steg. Som en del av Diplomatgruppen får Strateg unika möjligheter att vara med och forma ett av Sveriges starkaste erbjudande.

– Tillsammans med Diplomat får vi både en större bredd och en djupare kompetens, säger Strategs vd Fredrik Vannestål. Vi blir ännu bättre på att möta våra kunders behov av strategisk och operativ rådgivning inom marknadskommunikation. Tillsammans tar vi helt enkelt en position som en av Sveriges ledande kommunikationsrådgivare.

Rätt partner och rätt läge

Stockholmsbaserade Diplomatgruppen – med en traditionell tyngdpunkt på public affairs – förvärvar Strateg. En fantastiskt rolig och spännande utveckling tycker vi. Och helt logisk.
– Det är helt rätt partner och helt rätt läge att genomföra affären, säger Fredrik Vannestål.

”The perfect fit”

– Strateg grundades i Örebro 1985 och sedan har vi vuxit organiskt i över 30 år. Nu stod vi inför en successionsfråga då mina lite äldre kompanjoner börjat fundera på livet efter Strateg samtidigt som vi vill satsa. Det var ett momentum att ta nästa steg och den här möjligheten kom med perfekt tajming.
– I Strateg har vi hittat ”the perfect fit” samtidigt som det fanns förutsättningar att göra en affär, tillägger Diplomats vd Oscar Hyléen.

Blir kvar i verksamheten

Genom affären blir Diplomatgruppen huvudägare i Strateg. Tidigare delägarna Hans Tedsjö, Per Andersson Banck och Leif Goldkuhl säljer ned sina andelar men kommer alla vara kvar i verksamheten ett tag till i sina roller som kundansvariga. Fredrik Vannestål är kvar som storägare och vd i Strateg och kommer även ingå i Diplomatgruppens styrelse.

Båda företagen fortsätter som vanligt

När Strategs medarbetare läggs till Diplomatsgruppens 60 får vi en personalstyrka på drygt 100 medarbetare med en bred kompetens i en mycket intressant mix.
– Det planeras inga organisatoriska förändringar, förklarar Fredrik Vannestål. Båda företagen kommer fortsätta att jobba på som vanligt men det är klart att vi förväntar oss att affären ska generera synergieffekter.

Digital utveckling och rådgivning

– Diplomatgruppen har utvecklats väldigt väl de senaste åren och vi har haft en uttalad strategi att bredda vår verksamhet, fortsätter Oscar Hyléen. Med förvärvet av Strateg förstärker vi ytterligare vårt erbjudande inom digital strategi och utveckling samt marknadskommunikation.
– Den digitala transformationen är högt upp på kundernas agenda, tillägger Fredrik. Många företag funderar på var deras budget gör mest nytta och där kan Strateg bidra med rådgivningsarbete.

Inte störst – men gärna bäst

Diplomatgruppen har också länge haft en uttalad ambition att växa och med förvärvet av Strateg kan vi aspirera på en plats i PR-Sveriges topp fem. Tillväxtmål finns, men inget självändamål att bli störst – men gärna bäst.
– Vi vill vara och bli den byrå som har den starkaste kommunikationsrådgivningen i Sverige, avslutar Oscar.

Diplomatgruppen

Förutom Strateg består Diplomatgruppen av; Diplomat Communications, en ledande rådgivare inom public affairs, corporate communications och finansiell kommunikation; varumärkesbyrån YouMe Agency; Repeat Studio som utvecklar digitala strategier och digitala kundupplevelser samt content.