Alla pratar om GDPR

30 nov 2017

Ungefär lika svårt som att undvika julmusiken i affärerna under december har det varit att undgå snacket om GDPR de senaste månaderna. Nåja, nästan i alla fall. Vad handlar det egentligen om och hur påverkar det dig? Vi förklarar.

Idag sker det mesta digitalt. Vi skickar e-postmeddelanden, betalar räkningar, delar dokument och köper allt mellan himmel och jord online. Och i de allra flesta fall fyller vi i våra personuppgifter utan att blinka. Har du klurat på vad som händer med den informationen? Det är här GDPR gör entré. 


Vad är GDPR nu då? 

GDPR (General Data Protection Regulation) eller “allmänna dataskyddsförordningen” är en förordning som ersätter personuppgiftslagen (PUL). GDPR som träder i kraft den 25 maj syftar till att stärka skyddet för den enskilde människan vid behandling av personuppgifter inom EU. 


Men vad menas med personuppgifter?

Enligt direktivet är allt som är kopplat till en person (exempelvis namn, foto, e-postadress, bankuppgifter, inlägg på sociala medier och IP-adresser) exempel på personuppgifter. Och det görs ingen skillnad mellan personuppgifter i privata, offentliga eller professionella sammanhang – personen ses som en och samma individ oavsett roll. 


Transparens och tydlighet
Dataskyddsförordningen kommer att förändra hur företag samlar in, lagrar och använder personuppgifter. Det ökar förstås företagens behov av att se över rutiner kring olika typer av persondatahantering. Det betyder att de nu måste vara ännu tydligare med vad de faktiskt använder dina uppgifter till. Det kan handla om allt från webbesökarinformation, hantering av prospekt och kund- eller personaldata i CRM, marketing automation, till olika undersökningar i alla dess former. Innan den 25 maj behöver alla förberedelser vara kirrade. 


Help! I need somebody

Vi märker att många av våra kunder efterfrågar information och kunskap om GDPR. En bra början är att kika in på datainspektionen.se, där finns det mesta man behöver veta om förordningen. Vi har dels genomgått externa kurser och utbildat oss hos dem men också satt ihop en arbetsgrupp på fem personer från Strateg som fördjupar sig inom direktivet.

Lär dig mer hos datainspektionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster