Megatrender 2025 – del 2

19 apr 2017

Trender kommer och går. Vissa påverkar oss mer än andra. I ett tidigare blogginlägg om megatrender år 2025 berättade vi om hur befolkningsförändringar skiftar ordningen på världsekonomin, hur urbaniseringen påverkar både storstadsområden och landsbygd och hur ett ökat intresse för hållbarhet påverkar hur vi transporterar oss. Här levererar vi ytterligare några trender att hålla ögonen på.

Digitalisering

År 2025 kommer Sverige att vara en ledande IT-nation med bra uppkoppling över hela landet. Vi kan faktiskt förvänta oss en bättre internetuppkoppling generellt, runt om i världen. Tack vare det spår man också att kunskapsgapet i världen kommer att minska, eftersom människor kan befinna sig var som helst och ändå studera på de mest prestigefyllda universiteten. Varför inte bo i Delhi och studera på Harvard?

Digitaliseringen kommer också att bidra till att många jobb, helt eller delvis, ersätts av robotar. Det betyder inte högre arbetslöshet, utan istället att vi människor sysselsätter oss med andra typer av arbete, eftersom vår utbildningsnivå dessutom förväntas öka.

 

De senaste åren har så kallad gamifiering blivit allt vanligare. Det innebär att funktioner från spelets värld appliceras på andra delar av våra liv. År 2025 kommer gamifiering att vara väl utbrett. Spelandet kommer att vara en del av det mesta vi gör. I skolan, på arbetsplatsen samt när vi umgås och interagerar med andra människor. I Kina har man till exempel experimenterat med att försöka skapa ett trevligare och mer hänsynsfullt samhälle genom att gamifiera kontakten mellan människor.

 

Hälsa, klimat och miljö

En oönskad effekt av digitaliseringen är att människor blir mer stillasittande år 2025, samtidigt kommer vi att vara än mer intresserade av att äta rätt och må bra. I framtiden finns så kallade smarta läkemedel inom vården. Läkemedlet anpassar sig helt efter dig som person och utgår från just din sjukdom. En av anledningarna till att vi troligtvis kommer att leva längre än vi gör idag.

 

Solenergi och andra gröna energikällor är förstås det man satsar på i framtiden.

Hållbarheten är i fokus och fler städer kommer att utgå från ett ”Zero concept” – inga utsläpp, inga sopor. Allt ska återanvändas i kretslopp där inget får gå till spillo.

 

Ingen kan med säkerhet se in i framtiden (än så länge). Den påverkas självklart av många olika parametrar och beslut, vilket kan resultera i något helt annat än vad man spår idag. Men världen rör sig trots allt i den riktning som beskrivs här och mycket talar för att dessa megatrender är verklighet år 2025. Både läskigt och spännande. Eller hur?