Ät ägget med vänster hand – för hjärnans skull

08 mar 2017

Vår hjärna vill alltid ta enklast möjliga väg från problem till lösning. För att komma på nya idéer behöver vi därför tvinga hjärnan att välja nya vägar. Tvinga den att inte gå direkt från A till B, utan passera Z först. Hur gör man det då undrar du? Här kommer tipsen.

Ändra din vardag.

Våra dagar ser oftast väldigt lika ut. Vi agerar på liknande sätt varje dag. Vi tar oss på samma sätt fram och tillbaka från jobbet. Samma rutiner när vi hämtar barnen. Ja, vi är vanemänniskor helt enkelt. Ett steg i att få hjärnan att agera annorlunda är att faktiskt bryta dessa mönster. Tänk annorlunda, gör saker som du vanligtvis inte brukar göra. Allt från stort till smått. Ät ägget med fel hand, ta en ny väg till jobbet, byt cykeln mot skateboard på väg till jobbet, lär känna nya människor eller kanske testa någon ny hobby. Alla dessa små förändringar gör det enklare för hjärnan att tänka i nya banor. Detta, plus att du kanske får en lite mer spännande vardag, gör detta till ett roligt sätt att börja resan mot en bättre idé.

Lägg till fler verktyg i verktygslådan

Ett bra sätt att tänka nytt är att ha mer saker med sig in i kreativa arbetet. Skaffa sig en bredare bild av världen. Gör det genom att lyssna på ny musik, testa ny teknik, gå på en utställning, se en film eller kanske läsa en ny bok. Alla intryck vi får hjälper oss att ta nya vägar i idéarbetet.

 

Så, gör nya saker för att komma på nya idéer. Enkelt va :)

Svårt att komma igång? Börja här.

En bra start är att kolla in serien Abstract på Netflixlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Så himla snygg och spännande dokumentär om designers. Allt från illustratören Christoph Niemann (se hans sköna instragramkonto @abstractsundaylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) till huvuddesignern för Nike Tinker Hatfield. Kolla bara, gör det.

 

Robert Lundin

creative director