#webbföralla

BLOGG - 23 maj 2016

Bara i Sverige har cirka en miljon människor någon form av funktionsnedsättning – och bristande tillgänglighet på webben är ett stort hinder för många av dem. Funkas Tillgänglighetsdagar bjöd på massor av kunskap och en en hel del smarta tips på hur en webbplats blir mer tillgänglig.

En tillgänglig webb innebär att en person med en funktionsnedsättning ska kunna förstå, navigera, uppfatta, interagera och bidra med information. Och innehållet ska vara tillgängligt för alla, även teknikovana, äldre och den som har en tillfällig skada, till exempel en bruten arm.

Men hur gör man då? På Funkas Tillgänglighetsdagar – norra Europas största konferens om tillgänglig information – konstaterade man att mycket handlar om planering, för det blir svårare att i efterhand försöka anpassa lösningar. Det handlar också om teknisk utveckling, att du kodar din webb rätt från början. Och förstås om både språk och design.

Ta del av WCAG 2.0!

Riktlinjerna till en tillgänglighetsanpassad webbplats. Här finns riktlinjerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för alla kompetenser som tillsammans skapar en webbplats.

Strategi

Personifiera er målgrupp genom att etablera personas och tänk in tillgänglighetsanpassningen redan i ett tidigt skede i webbprojektet. Låt den få vara en naturlig del av strategiarbetet. På så sätt jobbar ni fokuserat mot verkligare bild av hur er målgrupp kan se ut.

Kod

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ger webbutvecklare (och andra kompetenser) konkreta riktlinjer. Här finns allt från hur du jobbar med bildbeskrivningar till hur du kodar enkel navigering med tangentbord och avstängning av animationer eller andra rörliga element.

Innehåll

Använd ett tydligt och enkelt språk och ta med textalternativ för allt innehåll som inte är text. Testa med någon av apparna VoiceOver (iOS) eller TalkBack (Android) för att få reda på hur en skärmläsare egentligen uppfattar innehållet på webbplatsen.

Design

Designen ska vara tydlig i alla olika enheter. Och – du behöver INTE kompromissa med utseendet för få användarbarhet och ökad tillgänglighet. Tänk på att ha tydliga menyer med tydliga indikationer om var man som besökare befinner sig. Använd färger eller länkdekorationer som syns – och inte försämras av färgblindhet. Och säkerställ att knapparna syns tydligt mot bakgrundsbilderna. Då kommer du långt!

Är din webb tillgänglig? Testa här:

http://webbriktlinjer.se/testa-din-webbplats/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster